Ik speelde al een tijd met het maken van een eigen arcadekast. Aanleiding was deze YouTube video:
Een ludieke buildlog van YouTuber MetalJesusRocks over het strippen van een oude Centipede kast en deze om te bouwen tot een MAME speelkast.
Hoewel vooral grappig en maar weinig behulpzaam als tutorial, dacht ik meteen: dit moet ik toch ook wel kunnen?
Voordat ik plannen ging maken heb ik eerst goed gekeken naar de opties die er zijn. Pinterest en Google zijn goede bronnen geweest om ideeen op te doen, en belangrijk, een speciaalzaak gevonden die knoppen, joysticks en dergelijke kan leveren. Uiteindelijk gekozen om een bartop te maken. Ik vond een full size in eerste instantie mooier, maar een bartop is relatief makkelijk te verplaatsen, kan ook worden meegenomen naar bijv een feestje en neemt simpelweg minder ruimte in.
Benodigdheden
Bij Arcadewinkel.nl
2 spelers HQ verlicht besturingsset, balltop.
2 extra verlichte knoppen voor pinball spellen
2 knoppen met insert-coin face.
Voeding voor 12 & 5 v.
2 Speakers
2 speaker grills
12v fan en fangrill
Versterker
kabelwerk
Connector stekkertjes (Tip: bestel meer dan je nodig denkt te hebben!)
C14 euroconnector met schakelknop
USB doorkoppeling
T-molding (19 mm), enkele meters.
2 mm frees (althans, dat dacht ik, hierover straks meer)
Electronica
Raspberry pi 3 (met geheugenkaart en behuizing)
Monitor (19” dell monitor, 2e-hands.)
Kast materiaal
3 x mdf plaat 60cm bij 120cm bij 19mm
Latten van 12 mm, enkele meters.
Plexiglas: 3 mm dik, 50 bij 25, 50 bij 15 en 50 bij 45.
Stickers: custom besteld bij drukker
Ontwerp kast
Ondanks het grote aanbod van ontwerpen, zat daar geen ontwerp bij dat me erg aansprak, dus heb ik zelf een ontwerp gemaakt. De zijpanelen hebben een organische vorm gekregen. De rest van de kast volgt een meer klassieke opzet, inclusief marquee.
De kast
Na het aftekenen kon het zagen beginnen. De rechte stukken met een tafelzaag, de zijpanelen met een decoupeerzaag.
Als een van de eerste dingen het controlboard in elkaar gezet om te kijken hoe de controls komen te zetten en natuurlijk om met de knoppen te kunnen spelen.
Met de frees de sleuven gemaakt waar de T-molding straks in moet. Hierbij opgemerkt dat ik in eerste instantie een verkeerde frees had gekregen. De sleuven waren 3 mm breed geworden ipv 2mm. De T-molding zat wel op zijn plek maar klemde niet. Arno had dit al zelf in de gaten, helaas een paar uur te laat zijn mail gezien. Ik had in min enthousiasme al de sleuven gefreesd. Maar wat echt netjes was is:
A – Dat hij uberhaupt contact maakte om te melden dat er mogelijk een vergissing was gemaakt
B – Dat ik alsnog een 2 mm freesbit toegestuurd kreeg
C – De tip kreeg om de T-molding met een hete lijmpistool vast te zetten. Wat later ook prima is verlopen.
Kortom, goede aftersales bij arcadewinkel!
Met latjes, houtlijm en schroeven de kast onderdelen in elkaar gezet. Dit levert een ijzersterke basis op voor je onderdelen.
De monitor
De monitor is een 19” Dell monitor, die zonder voet werd geleverd. Wat fijn is van deze monitor is dat hij zijn aan/uit status onthoudt, waardoor hij met de power knop aan de achterzijde aan de kast ook aan en uit kan worden gezet. Ik heb een mdf draagbalk onder de juiste hoek in de kast gezet en met een VESA sjabloon gaten geboord, zodat ik daarmee de monitor kon bevestigen met 4 M5 boutjes. ld.
Verven
De kast moest natuurlijk ook worden gegrond en geverfd. Omdat ik daarvoor zelf het geduld niet heb, heeft mijn vrouw dat voor me gedaan. Heel lief en heel netjes.
Stroom
Ik wilde een nette aanvoer van de stroom hebben. De kast zal af en toe worden verplaatst en dan is het fijn als je niet de hele tijd over een stekker struikelt. Daarom gekozen voor een C14 connector. Dit exemplaar is ook voorzien van een schakelaar, waarmee de kast ook aan en uit zal worden gezet. Deze schakelaar staat in verbinding met een stekkerblokje en de voeding die de spanning levert voor de leds en de versterker.
Geluid
De speakers met de grills geinstalleerd. Aan de versterker gehangen. Behoorlijk goed stereobeeld. Ondanks dat er geen subwoofer inzit, werkt de kast aardig als klankkast.
Marquee en monitor bezel
Een grote ledstrip als lichtbron. De marquee gemaakt door twee sheets plexiglas met daartussen een sticker. De ene sheet is van wit ondoorzichtig plastic om het licht beter te verspreiden.
Voor de monitor bezel heb ik een plexiglazen plaat genomen, afgetekend en -geplakt waar de monitor zou komen, en met een spuitbus zwart het scherm aan de achterkan bespoten. Daar knapte het geheel behoorlijk van op!
Control board
Ook voor het control board een sticker gemaakt. Het controlboard heeft ook een plexiglazen bovenkant om het nog slijtvaster te maken.
Tip: je kunt plexiglas prima boren met een speedboor, maar let op het volgende:
Koop gegoten plexiglas (dus niet geëxtrudeerd). Gegoten plexiglas heeft minder inwendige spanning in het materiaal en zal hierdoor minder snel scheuren.
Neem een speedboor die je al een paar keer hebt gebruikt (bijvoorbeeld voor de gaten in je controleboard). Te nieuwe (dus scherpe!) boren hebben de neiging in het materiaal te “happen”.
Boor geduldig. Daarmee bedoel ik, hij mag snel draaien, maar je moet nauwelijks duwen. Een kolomboormachine is ideaal hiervoor.
Klem de plaat tussen je control board en een andere (mdf) plaat. Dit zorgt voor zowel een goede plaatsing van de gaten als dat het inscheuren tegengaat.
Koop een extra plexiglas plaat. Je weet het nooit. Misschien heb je pech met het materiaal, schiet je uit, of wil je later de plaatsing van de knoppen veranderen of iets toevoegen.
Daarna de sticker geplakt, en de joysticks en buttons gemonteerd.
Ook de knoppen voor de insert coin en de pinball knoppen aan de zijkant gemoteerd en aangesloten.
Door de verlichte knoppen zijn er erg veel draden waar je rekening mee moet houden. Tel daarbij de draden naar de Ipac op, en dan realiseer je je dat het labelen van je draden echt een goed idee is!
Afronding
In eerste instantie alleen stickers voor het control board en de marquee laten drukken. Maar toen ik het resultaat zag, deze ook voor de zijkant besteld. Het plakken van een sticker van deze grootte kan lastig zijn. Gelukkig biedt YouTube uitkomst. Er zijn meerdere methodes voor het plakken van grotere stickers. Deze video laat goed het principe zien:
Na de stickers te hebben geplakt, de T-molding in de sleuven geplakt. Zoals eerder gezegd, de sleuven waren 1 mm te breed, maar met een lijmpistool is het allemaal goed gekomen.
Als laaste de Raspberry aangesloten. De Raspberry was tussendoor natuurlijk met enige regelmaat getest, maar het is toch altijd spannend of het geheel werkt. En dat deed het. Op de raspberry Pi staat Retropie geinstalleerd. Verbazend hoe goed zo’n klein apparaat de arcades kan emuleren. En door zijn grootte ideaal voor inbouw in een bartop.
Klaar! De kast valt erg in de smaak bij familie, vrienden en collega’s. Iedereen verbaast zich over hoe authentiek en robuust de besturing aanvoelt.
Het enige nadeel van deze kast is dat de kast erg zwaar is geworden. 19mm MDF