ArcadeWinkel | Arcade Classics full-size kast door Eddy

Arcade Classics full-size kast door Eddy

 • Arcade Classics full-size kast door Eddy

Eddy heeft een hele nette full-size arcade weten te creëren. De machine draait op  een Pandora Box 5 met JAMMA uitgang. Daarbij heeft hij inspiratie opgedaan van een van de bouwverslagen die hier zijn geplaatst én maakt hij een eigen interface!

Hieronder zijn bouwverslag. Veel leesplezier!

Hoe het idee begon

Net als veel anderen ben ik opgegroeid met de arcade speelkasten en flipperkasten in de jaren 90, het was dan ook niet ver zoeken want in bijna ieder cafe of snackbar was er altijd wel één of twee te vinden. Toendertijd waren er ook veel meer speelhallen dan nu, als ik er één tegenkwam ging ik altijd wel even naar binnen. Alleen al kijken naar die grote luidruchtige, lamp knipperende kasten vond ik al prachtig.

In 2004 kwam ik op het idee om zelf een kast te maken in Pac-Man stijl. Aangezien ik redelijk goed ben in elektronica maar niet met het houtwerk, heeft mijn vader mij geholpen met het hout en schilderwerk.

Ik gebruikte toen de Namco 5-in-1 plug & play voor de TV als besturing.

In 2010 zag ik op marktplaats een oude Terminator 2 - Judgement Day Kast, en heb hem toen gekocht. Het was best een flinke kast en viel behoorlijk op in de woonkamer, na een paar jaar veel plezier gehad te hebben van de kast, had ik besloten om hem weg te doen.

Arcade Classics full-size kast

Omdat ik graag een beetje bezig ben thuis met projectjes en het arcade gevoel toch weer een beetje begon te kriebelen, ben ik vorig jaar gestart met het idee om zelf weer een kast te maken.

Het was nog wel even zoeken naar het soort model arcadekast want er zijn nogal wat voorbeelden te vinden op het internet. Toen stuitte ik op de build-log van Jeroen en Rutger met hun Retrogame brothers full-size arcade, en dat model vond ik helemaal geweldig.

Het is een 2-player kast geworden met een rood/blauw thema. Dankzij ArcadeWinkel.nl en nog een bekende webwinkel, ben ik zo aan de technische onderdelen gekomen. Aangezien ik graag bezig ben met elektronica, wilde ik graag iets doen met licht en dat is gelukt.
De 1 en 2 speler start knoppen zijn verlicht en de lichten reageren wanneer er op wordt gedrukt, tevens zit er onderaan de kast een rgb led-strip die ook reageert op de start knoppen en de muntproevers. En ook deze keer heeft mijn vader mij weer geholpen met het hout en schilderwerk. 

Specificaties:

 • Hardware/Software: Pandora's Box 5 (960 games) met jamma connector
 • Joysticks: 2x Bat-top arcade joysticks, zwart
 • Buttons: 14x Concave drukknoppen + 2x Concave LED drukknoppen (5v)
 • Speakers: 2x 3" speakers met roostertjes
 • Versterker: Universele versterker (12v)
 • T-molding: Zwart 19mm
 • Coin slot: Coin deur met 2x CPU muntproever (12v, muntsoort zelf uit te kiezen)
 • Houtwerk: 18mm MDF
 • Art: Rood, zwart en blauw geverfd, marquee en bedieningspaneel ontworpen met Photoshop
 • Marquee: Sticker met plexiglas en marquee LED verlichting (12v)
 • Monitor: 22" DELL Monitor met 4mm grijs getint glas, polimeer geslepen

Hieronder de plexiglas marquee, plexiglas bedieningspaneel afwerking en aluminium bedieningspaneel.

22" DELL Monitor zonder behuizing.

Ik werk met metaal dus heb ik gekozen voor een 4mm dik aluminium bedieningspaneel zodat ik de gaten voor de knoppen netjes volgens ontwerp kon frezen.

Een mooi voorbeeldje erbij van Retrogame brothers.

De kast zit al goed in de lak.

Dit is een door mij zelf ontworpen printplaat met een atmega328 chip die ook in de Arduino microcontroller zit, deze pcb zorgt voor de led knoppen, rgb led-strip en muntproevers.

Bedieningspaneel en art komen goed overeen.

Zelf te kiezen muntsoort.

En uiteindelijk is hij dan helemaal klaar!

Hieronder een filmpje van de arcadekast:

Bedankt Eddy voor de foto's en je build-log!

Stuur je eigen project in!

Schrijf reactie